Sunday, 7 September 2014

RESIPI CENDAWAN MASAK LEMAK CILI PADI

Assalamualaikum wbt...

Pernah tak makan masak lemak cendawan?? Ala cendawan hitam fungus tu? Selalu orang letak dalam sup sayur. Kalau buek masak lomak cili api pun terangkat uols. Meh la siala mencuba ye. Jangan segan silu gitew.

 Bahan-bahan

 1. Cendawan kering 100g

2. Santan 2hengget

3. Serai 3batang

4. Cili 15 tangkai

5. Ikan bilis satu genggam







Cara-cara

1. Rendam cendawan sampai kembang

2. Pastu rebus dalam air.

3. Tumbuk ikan bilis dengan cili. Tumbuk serai, campak dalam periuk rebusan cendawan tadi.

4. Agak bahan tumbuk dah masuk, masukkan santan. Masukkan garam.




Wallaweh sonang jer. Raso terangkat. Kalau suka pedas lagi blh tambah kasi pedas lagi.. Selamat mencuba.















No comments:

Post a Comment