Salam Sabtu semua..ok mama curi masa kejap sbb si neesa tidur, abg main menan. Mama amek masa me time update blog. Maklumla nak cari pendapatan thru blog, klu thru facebook je kang ramai borink kan pulik..hihji..sia sia je di unfren kan..hahaha
Sebab smlm akak letak resipi meehun Yin Yang sedap dimakan bersama cili jeruk, ada kawan2 yg pm tny acaner nk wat cili blog..haa kesahnya dulu kan akak amek tempahan mee cendawan. Mee cendawan sedap dimakan bersama cili jeruk. Pandai masak mee tapi xtau nak masak cili jeruk..hihi.
So akak pun apo laiee tepon tokngah mintak resipi. Haa uols xpayahla buang bil tepon kan, tgk je resipi ni sure menjadikla..hiihii..mak mentua sure kagumss giler, ngeh2...
Bahan2nye ialah
10 batang cili hijau
Satu cawan cuka masakan cap jalen
Gula dan garam secukupnya
![]() | |
Ni rupa cuka..ee masham tau |
1. Basuh cili dan tos. Tos sampai kering. Kalau rajin lap dgn penuh kasih syg
2. Potong cili. Jangan nipis sgt tau.
3. Baca bismillah, panaskan cuka. Bila mendidih masukkan gula dan garam.
4. Masukkan cili. Tutup api. Kacau sebati
![]() | |
Cili jeruk mudah |
Tips extra
Tentu korang tertanya banyak mana garam dan gula kan. Tokngah pesan, ala macam korang buat sup ke masak gulai mcm tu. Rasa tengok cukup xrasa dia, sebab cuka kan masam. Kalau lebih gula nnti xrasa jeruk. Garam agak2 je. Lepas msk tutp api baru cili xlembik. Pastu cepat salin bekas kalau x cuka akan menipiskan periuk. Pastu simpan dua hari sebelum mkn baru sedap..hehehe
Kacuba tau jangan xcuba. Sure makan berpinggan2..hehe. Pstu amekla herb lax shaklee kasi cuci perut..amek omega n lecithin jugak ehh..hihi
Pm akak utk consultation 012 6642332
No comments:
Post a Comment