Friday 22 August 2014

Meehun Yin Yang aka Bihun Yin Yang

Assalamualaikum...







Balik dari opis tadi, huii rasa malas betui nk ke dapur. Tapi kalau xmasak kena kuar tapau lagi. Laaagiiii malas, nk kena siap, keluar semula. Pastu drive, cari parking, org ramai, oder lambat..hmmmm..last last kan rasa nk masak. Sebab dok rasa nk mkn resipi meehun yg goreng dalam minyak panas pastu simbah kuah..hehehehe

Sambil dok basuh kain dok imagine rasa mcm mana la yg tekak ni nak kan..hahahaha...rasa nk buat kuah hitam instead off kuah putih..nk google pn xsempat sudah...sbb nk ngantaq abg nel p ngaji pulok..

Dah nama pun malas n main sempat je apa hado kan, jadi akak cuba minimise kan bahan setakat apa ada dalam radar je, hihi. Bila bukak peti ais tgk ada ayam n meatball. Haa ok la tu dan sayur ada carrot n brocoli..ok la tu ni peberet abang nel..

Bahan-bahan Mee Ying Yang
Bahan-bahan Mee Ying Yang

 Bawang putih dua ulas

 Bawang merah tiga ulas

 Minyak masak

Ayam dihiris sederhana

Meatball (jenama Marina paling sodap)

Brocoli n carrot

Mee hoon akak bihun

 Sos tiram, kicap pekat, sos cili dan tepung kagung


Cara-cara Memasak

1. Tumbuk bawang putih n merah sekali (nak cepat, klu uols rajin tumbuk asing2

2. Panaskan minyak, masukkan bawang yg ditumbuk

3. Seelah naik bau masukkan hirisan ayam, pastu letak air sedikit je

4. Masukkan sos tiram, sos cili dan kicap pekat. Masukkan air banyak utk kuah. Selepas mendidih letak carrot. Pastu taruk garam secukup, lada sulah pn blh. Letak meatball jugek

5. Pastu jgn lupo garam, akhir sekali bancuh tepung jagung n masuk dlm kuah.

Lepas tu part yang penting ialah mee hoon aka bihun kenalah digorengkan.. caranya ialah bihun tu dalam bungkusan kan, kalau nk masuk dlm kuali takut xmuat. So potong dlu bg muat size kuali. Kalau x melimpah ruah. Minyak xcover pulak. Minyak pun kenalah banyak. Lupa pulak nk snap gambar persediaan tu tadi. Minyak perlulah betul2 panas

Inilah rupa meehun yg digoreng dlm minyak panas
Seterusnya untuk hidang, pastikan kuah tadi siap tgh mendidih n menggelegak tuang atas mee tadi.. SIAP!!!

Mee hoon Yin Yang resipi ringkas
Sebenarnya korang nak letak segala sotong udang ketam kambing pun takde hal. Campak saja apa yang patut ikut selera tekak. Macam resipi ni sebab akak pakai apa sahaja yang ada dalam peti ais tu, hehe..




Pastu kalau ada cili jeruk lagi ngam lah..tapi apakan daya xde stok. Kalau x mahu dua tiga pinggan makan kan. Tapi apa ade hal, SLIMMING SET SHAKLEE kan ade. Telan je lecithin ngan omega untuk pecah lemak, then amek alfafa or herb lax utk detoks. Kalau nak call ye. Whatsapp pn xpe 012 6642332.. Jangan lupe cube resipi mee yin yang tu











































No comments:

Post a Comment