Assalamualaikum wbt...
Haa uols pernah makan tomyam ikan, pernah makan sweet sour tak? Sure pernah kan. Ok, cerita petang tadi, kawan akak mintak tolong dia masak. Sebab dia disahkan kena demam denggi. Asalnya nk buat sup ketam sahaja, tapi hubby dia beli ikan kembung besar sekali. Hurmm apalah kan nak masak buat sahabat nan seorang ni. Nak bagi selera sikit. Dahla mulut pun pahit kan. Jadi terfikir nak buat sweet sour tomyam. Mudah dan senang. Yang penting menyelerakan.
Bahan-bahan
Ikan kembung lima ekor
Garam
Kunyit
Asam jawa
Cili boh 2 sudu besar
Satu tangkai daun ketumbar
Bawang putih dua ulas
Tomato sebiji
Bawang hollad satu labu
Daun limau purut
Gula
Minyak masak
Cara-cara
Ikan dilumur garam dan kunyit
Goreng hingga masak, jgn terlampau garing
Guna minyak yg sama, buang sikit kalau banyak
Tumis bawang putih
Masukkan cili boh, masak sampai garing, kemudian masukkan daun limau purut 5tangkai
Kemudian,masukkan buah tomato, tomato dh masak masukkan air asam jawa, masukkan bawang holland
Perasakan dengan gula dan garam hinnga jadi sweet dan sour. Air asam jawa membangkitkan rasa. potong daun ketumbar dalam 2cm dan campak..huii aroma tomyam berkumandang, ehh salah tatabahasa daa
Kalau suka boleh tambah cili sos..siap dan hidangkan
No comments:
Post a Comment